Tilsætningsstoffer, stoffer, som uden selv at være fødevarer eller sædvanligt anvendte bestanddele af disse tilsættes for at påvirke fødevarers næringsværdi, holdbarhed, farve, lugt, smag m.m. Tilsætningsstoffer kan både være syntetisk fremstillet og fremstillet af planter, dyr eller mikroorganismer.
Anvendelse af tilsætningsstoffer er en integreret del af industriel levnedsmiddelproduktion. Som udgangspunkt skal det være bevist, at tilsætningsstoffer er uskadelige ved almindeligt forbrug, og tilladte mængder fastsættes derfor ud fra begrebet acceptabel daglig indtagelse (ADI); se risiko (levnedsmiddelvidenskab).
Unødvendig eller mængdemæssig overdreven brug af tilsætningsstoffer har ligesom anvendelse af potentielt allergifremkaldende tilsætningsstoffer som fx sulfit i basislevnedsmidler som kød været kritisk debatteret, og i Danmark har en folkelig debat påvirket den industrielle praksis. Indførelsen efter EU-ønske af begrebet quantum satis, q.s., 'den tilstrækkelige mængde', for visse tilsætningsstoffer gav således anledning til indgående debat, idet ansvaret for dosering hermed blev overladt til producenterne.
En række af de godkendte tilsætningsstoffer som fx nitrit, nitrat og propionsyre må ikke sælges til brug i private husholdninger. Ligeledes er der stærke begrænsninger i anvendelse af tilsætningsstoffer til økologiske levnedsmidler, idet der dog accepteres en række tilsætningsstoffer af også ikke-økologisk oprindelse som fx sulfit til økologisk vin.
Fødevareloven foreskriver, at der udarbejdes en positivliste over godkendte tilsætningsstoffer og deres anvendelse. I positivlisten er udspecificeret, i hvilke produkter de enkelte tilsætningsstoffer må anvendes og i hvilke mængder, regler, som EU søger at harmonisere gennem tildeling af E-numre til de enkelte tilsætningsstoffer efter funktion; numrene eller de godkendte navne skal benyttes i produktdeklarationer. Betegnelsen clean label anvendes for fødevarer, drikkevarer og nydelsesmidler, der kan markedsføres uden E-numre på emballagen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.