Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

smag

Oprindelige forfattere JFak og LSki Seneste forfatter Redaktionen

smag, sanseindtryk gennem smagssansen. Smagsindtryk er normalt sammensat af de fire grundsmage: bitter, salt, sur og sød, der sammen med lugt og teksturegenskaber bidrager til den samlede sanseoplevelse, sensorisk kvalitet.

I gastronomiens smagsbegreb indgår forskellige kvaliteter, hvoraf nogle er af fysisk/mekanisk karakter som fx konsistens og fylde, der opleves i munden ved tygningen. De fleste af disse kvaliteter kan beskrives på en todelt skala som fx blød-hård, mør-sej, tør-cremet, melet-voksagtig, henfaldende-elastisk. Andre kvaliteter vedrører harmoni og kontrast i den enkelte ret.

Bedømmelsen af en smagsoplevelse kan være fri eller normativ, dvs. målt op mod et ideal, som kogekunstens erfaringsmateriale har fastlagt. Uden for det egentlige smagsbegreb, men vigtigt for helhedsoplevelsen er synsindtrykket af maden, når den præsenteres og serveres.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Fakstorp, Leif H. Skibsted: smag i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=161300