Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

probiotika

Oprindelig forfatter LSki Seneste forfatter Redaktionen

probiotika, (af pro- 'til fordel for' og afledn. af gr. bios 'liv'), bakterier, der indtaget som en del af føden har en positiv fysiologisk effekt. Mælkesyrebakterier i mange traditionelle fermenterede levnedsmidler kan kolonisere tarmen og delvis udkonkurrere potentielt skadelige bakterier. Stofskifteprodukter fra probiotiske bakterier har i visse tilfælde positiv effekt i tarmen, fx ved at øge passagehastigheden. Probiotiske bakteriekulturer anvendes efter antibiotikabehandling for at genoprette tarmfloraen, ligesom mælke- og frugtbaserede drikke med probiotiske bakterier markedsføres som functional foods. Næringsstoffer, der stimulerer vækst af probiotiske bakterier som fx sukkerarterne laktulose, et omdannelsesprodukt af laktose, og inulin fra kurvblomstrede planter som jordskok, betegnes præbiotika.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted: probiotika i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 21. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=145401