Permeat er i mejeriindustrien den mineralrige fraktion af mælk fremstillet ved membranfiltrering af valle fra osteproduktion.

Faktaboks

Etymologi

Af latin permeare, se permeabilitet, og -at

Ved ultrafiltrering tilbageholdes vallens proteiner i retentatet fra filtrering for i koncentreret form at kunne anvendes som ingrediens i en række fødevarer og som koncentrat til proteindrikke. Ved ultrafiltrering bliver opløselige mineraler, især calcium og fosfat, sammen med mindre peptider og restmængder af laktose ikke tilbageholdt. Denne restopløsning, permeatet, anvendes efter inddampning i kosttilskud og som ingrediens til læskedrikke og fødevarer, se functional foods. Arla Foods Ingredients markedsfører sådanne mineralprodukter udvundet af valle som et restprodukt fra osteproduktion under navnet Carpolac®.

Optagelsen af calcium fremmes muligvis af vallens peptider, og kosttilskud baseret på permeat fra valle synes at øge calciums biotilgængelighed – altså evnen til at blive optaget i en organisme.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig