Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

novel foods

Oprindelig forfatter LSki Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/21449/=ud_a_385840.mp3?revision=1

novel foods, ifølge forordning udstedt af EU-Parlamentet og Rådet for den Europæiske Union 1997 defineret som levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, der indeholder, består af eller er fremstillet på grundlag af genetisk modificerede organismer, eller som levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, der har en ny eller bevidst ændret primær molekylstruktur. Også levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser bestående af eller isoleret fra mikroorganismer, svampe, alger eller fra planter, der ikke traditionelt opfattes som levnedsmidler, er inkluderet. Levnedsmidler fremstillet ved processer, der ikke normalt anvendes til levnedsmiddelfremstilling, hører også under begrebet novel foods. Tilsætningsstoffer, aromastoffer og tekniske hjælpestoffer er ikke omfattet af forordningen.

Betegnelsen novel foods er engelsk og betyder 'nye levnedsmidler'.

Eksempler på novel foods er fedterstattere, hvor molekylstrukturen afviger væsentligt fra lipiders, opløselige fibre baseret på oligosaccharider som tilsætning til levnedsmidler eller drikkevarer, tomatpuré fremstillet af genmodificerede tomater og kødlignende produkter fremstillet af svampemycelier.

Definitionen er fastlagt med henblik på at forbedre sikkerheden omkring levnedsmidler, for at forhindre vildledning og for at sikre harmonisering inden for EU. Selvom forordningens regler synes at have størst betydning for genetisk modificerede organismer, skal også de andre grupper gennem en sikkerhedsmæssig vurdering før markedsføring.

Annonce

En række novel foods hører til gruppen functional foods, hvor levnedsmidler designes til specielle formål, især ernæringsmæssige. Fra 2006 må ernæringsmæssige fordele af de enkeltes produkter ifølge ændret EU-lovgivning angives.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted: novel foods i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=133209