Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

naturlige antioxidanter

Oprindelig forfatter LSki Seneste forfatter Redaktionen

naturlige antioxidanter, indholdsstoffer i planter, især krydderurter, der som del af ekstrakter finder anvendelse som tilsætning til forarbejdede levnedsmidler som beskyttelse mod harskning. I forbindelse med et voksende ønske om, at levnedsmidler alene er baseret på "naturlige" ingredienser, udnyttes i stigende udstrækning, at krydderurter af især læbeblomstfamilien indeholder høje koncentrationer af fenoliske antioxidanter. Ekstrakter af rosmarin, oregano og salvie tilsættes således forarbejdede kødprodukter, dressinger, frosne færdigretter og tørrede levnedsmidler i stedet for syntetiske antioxidanter. Den industrielle udnyttelse af planteekstrakter som oxidationsbeskyttelse er baseret på traditioner i forskellige kulturers madlavning, fx krydring af svinefedt med timian i de nordiske lande. Vekselvirkningen mellem plantefenoler, carotenoider, C-vitamin og E-vitamin i fødevarer er af særlig interesse, da ikke-vitaminantioxidanter og vitaminantioxidanter ofte forstærker hinandens antioxidative effekt.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted: naturlige antioxidanter i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 25. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=130440