Levnedsmiddelteknologi, metoder til teknologisk oparbejdning og forædling af en række råmaterialer fra landbrug, skovbrug, gartneri, husdyrbrug og fiskeri. I princippet gør levnedsmiddelteknologien brug af stort set de samme enhedsoperationer (opvarmning, afkøling, filtrering, tørring, inddampning osv.), som anvendes inden for den øvrige kemiske industri. Men det karakteristiske for levnedsmiddelområdet er dels de meget forskellige råmaterialer med en ofte kompliceret kemisk sammensætning, dels den biologiske variation, der skyldes forskelle i sorter og i livs- og vækstbetingelser. Endvidere har mange råmaterialer en udpræget sæsonvariation. Anlæggene til udvinding af sukker fra sukkerroer må således være dimensioneret til at oparbejde hele høsten i løbet af et par måneder, mens fx rapsfrø kan lægges på lager og olien oparbejdes året igennem.
Karakteristisk for levnedsmiddelteknologien er også, at dens råmaterialer ikke standser deres udvikling efter høst eller slagtning, og oplagrings- og/eller oparbejdningsbetingelserne har stor betydning for slutprodukternes egenskaber og kvalitet. Ofte er ændringerne forårsaget af enzymaktivitet, der kan standses ved en varmebehandling (fx inaktivering af lipaser i palmefrugter) eller sinkes ved afkøling (fx af fisk eller kød). Levnedsmiddelindustriens råmaterialer og mellemprodukter er i reglen gode substrater for mikroorganismer (bakterier, gær og skimmel), hvilket kræver særlig udformning af apparaturet for at undgå kontaminering med uønskede mikroorganismer. Derfor er konservering og hensigtsmæssig emballering vigtige processer inden for levnedsmiddelområdet. De teknologiske processer kan ofte gennemføres på en sådan måde, at spildprodukterne i vid udstrækning er biologisk nedbrydelige, og forureningsproblemerne bliver væsentlig mindre end for anden kemisk industri.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.