Tilsætning af fremmede farvestoffer synes overordnet at få faldende betydning og at vedrøre specielle produkter som slik, læskedrikke, desserter, kager, enkelte oste og forarbejdede kødprodukter, men ikke basisfødevarer som mælk, fisk, kød, brød, frugt og grøntsager.
Tilsætning af farvestoffer til fødevarer er lovgivningsmæssigt reguleret, og "madsminke" er hyppigt genstand for debat, især i forbindelse med international harmonisering som i EU-regi. Det betragtes ofte som en kvalitetsparameter, at fødevarer kan markedsføres som clean label uden E-numre.
Tilsatte farver kan være syntetiske stoffer, der ikke findes i naturen, men som er vurderet at være harmløse. Patentblåt har således været anvendt til kontrastfarvning for at undgå kemisk blegning af hvide oste.
Tilsatte farver kan også være naturligt forekommende som annatto, et carotenoidholdigt frøekstrakt, der anvendes som gul farve til mayonnaise og salater, eller som karminer, ekstrakt af cochenillelus, der anvendes som rød farve til kødprodukter som salami og spiritus som Campari.
Ekstrakter af andre fødevarer anvendes også som fødevarefarvestof. Rødbedefarve, et oprenset udtræk af rødbeder, der indeholder de røde betaniner, anvendes til salater og saucer. Drueskalfarve, et udtræk af røde druer, der indeholder de blå og røde antocyaniner, anvendes til frugtsaft og desserter.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.