Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

levertran

Oprindelig forfatter LSki Seneste forfatter Redaktionen

levertran, olie fra torskelever. Den fede olie udtræder af de friske, rensede levere af torskefisk, især Gadus morrhua, evt. efter svag opvarmning med damp; olien afkøles til under 0 °C og filtreres, så de ved afkøling dannede faste bestanddele fjernes.

Levertran, der er svagt gullig og smager og lugter ejendommeligt af fisk, har været anvendt som A- og D-vitamintilskud, især til børn. Olien finder fortsat anvendelse som kosttilskud, idet kombinationen af vitaminer og de specielle fiskeolier i levertran anprises som sundhedsfremmende.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted: levertran i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 24. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=116268