Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kærne

Oprindelig forfatter EWaaN Seneste forfatter Redaktionen

kærne, beholder til kærning af smør ved indpiskning af luft i fløde, som herved bringes til at skille i smør og kærnemælk.

I ældre tid brugtes på bøndergårde stampekærner: trætønder, hvori en gennemhullet træbrik på en stang blev bevæget op og ned med håndkraft.

I mejerier kærnes fløden i roterende kærner, oprindelig i form af store liggende tønder af træ; fra omkring 1950 indførtes kærner af rustfrit stål og i forskellige former. Fra omkring 1970 bruges også kontinuerlige smørmaskiner, hvor fløde i en løbende strøm under passage gennem et luftfyldt kammer kærnes med et hurtigt roterende piskeris.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Egil Waagner Nielsen: kærne i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 26. juni 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=113179