Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

berigede fødevarer

Oprindelige forfattere JøMad og LSki Seneste forfatter Redaktionen

berigede fødevarer, fødevarer, der er tilsat vitaminer eller mineraler af hensyn til dokumenterbare sundhedsmæssige effekter; se også functional foods. I Danmark har man fx siden 1998 tilsat jod til salt, da tilskudet fra den øvrige kost er lavt. Det er også almindeligt at tilsætte C-vitamin til juice, som mister vitaminet under produktionen, og til margarine tilsættes A-vitamin, så det ernæringsmæssigt minder om smør. Berigede fødevarer har store markedsandele i fx USA og Japan, og mængden i Danmark er stigende.

Indtil 2003 var berigede fødevarer stort set forbudt i Danmark, men en dom ved EU-Domstolen slog fast, at den danske lovgivning var i strid med EU-reglerne. Producenter og importører kan herefter få tilladelse hos Fødevarestyrelsen til at sælge berigede produkter, hvis ikke styrelsen vurderer, at produktet udgør en sundhedsrisiko.

Manglende dokumenterbare effekter af de tilsatte stoffer forhindrer ofte anprisning og dermed markedsføring af en række berigede fødevarer i EU, ligesom det vækker nogen bekymring, at tilførslen af visse vitaminer og mineraler kan nå sundhedsskadelige niveauer, når berigede fødevarer indtages sammen med en normal, varieret kost. Se også anprisning.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørn Madsen, Leif H. Skibsted: berigede fødevarer i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=46056