Aspartam
Aspartam er et dipeptid forestret med metanol. Ved fødevarers pH og de fleste drikkevarers pH findes aspartam som den viste zwitterion.
Aspartam
Af .

Aspartam er et stærkt sødende sødestof syntetiseret udfra de to naturligt forekommende aminosyrer asparaginsyre og fenylalanin. I aspartam er fenylalanin forestret med metanol.

Faktaboks

Etymologi
Ordet aspartam kommer af de engelske navne aspartic acid og phenylalanine methylester.
Også kendt som

NutraSweet® og Canderel®

Aspartam forekommer ikke i naturen, men bliver som andre peptider under fordøjelsen nedbrudt ved hydrolyse til de enkelte aminosyrer. Ved anvendelse af apartam skal det derfor anføres på produktet, at det indeholder en fenylalaninkilde for at advare personer med Føllings sygdom, der skal begrænse deres indtag af fenylalanin. Ved hydrolyse dannes også metanol, men uden nogen giftvirkning for de mængder, det er tilladt at anvende aspartam i fødevarer og drikkevarer.

Aspartam anvendes i stor udstrækning til at søde "light" og "zero" sodavand og læskedrikke typisk i kombination med et andet stærkt sødende sødestof acesulfamkalium.

Aspartam nedbrydes ved opvarmning og kan derfor ikke anvendes i kager og varmebehandlede desserter, hvor "light" og "zero" sodavand heller ikke kan erstatte de sukkerholdige.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig