Annatto er en ekstrakt af frøene fra det tropiske træ Bixa orellana, der tidligere på dansk blev kaldt smørfarvetræet. Træet er oprindeligt hjemmehørende i Syd- og Mellemamerika, men dyrkes nu i mange lande.
Annatto er godkendt som farvestof til fedtholdige levnedsmidler som margarine, ost og mayonnaise. Det må ikke anvendes i læskedrikke. Annatto er et naturligt farvestof, der i nogle lande kan anvendes i fødevarer uden deklaration, mens det i EU har E-nummeret E 160b. Det farvegivende stof er det gule, fedtopløselige carotenoid bixin, der ved ekstraktion med vandig base delvis omdannes til norbixin, som også er gult. Disse to carotenoider har i modsætning til fx betacaroten (E 160a) ingen virkning som provitamin A.
Det danske firma Chr. Hansen havde tidligere en stor produktion og eksport af annatto, men frasolgte i 2020 farvedivisionen Chr. Hansen Natural Color.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.