Faktaboks

Lars Munck

Lars Mortimer Munck af Rosenschøld

Født
19. juli 1935, Stockholm, Sverige
Nationalitet
Svensk statsborger
Professor Lars Munck i sit laboratorium i 1999, hvor han er i gang med at analysere korn.
Lars Bech/Ritzau Scanpix.

Lars Munck er en dansk-svensk planteforædler og fødevareteknolog.

Munck blev en fremtrædende fortaler for et paradigmeskift inden for naturvidenskab væk fra reduktionisme mod et holistisk natursyn. Harmoni mellem den menneskelige opfattelse og karakteren af den omgivende natur skal tage udgangspunkt i erkendelse af hjernens begrænsede evne til at fortolke store samtidige sanseindtryk og datamængder. Multivariat og eksplorativ dataanalyse skal sættes i stedet.

Lars Munck var uddannet ved Lund Universitet og blev her fil.dr. i 1972 på en afhandling om plantegenetik.

Som forskningsleder ved Carlsberg Forskningscenter 1973-91 udviklede Munck komplette kvalitetsstyrings- og beslutningssystemer til malterier og møllerier.

Som professor i fødevareteknologi ved Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole fra 1991 til 2005 og senere som professor emeritus arbejdede han med online-kvalitetskontrol inden for fødevareindustrien baseret på kemometri, billedanalyse og fluorescensspektroskopi.

Munck redigerede bogen Fluorescene Analysis in Foods, der udkom i 1989 på Longman Scientific and Technical. Bogen blev et standardværk indenfor automatisering af fødevareanalyse.

Som professor emeritus arbejdede Munck med identifikation af bygs fænotyper med infrarød-spektroskopi. Allerede i 1966 havde han fundet det første højlysin-gen for forbedret næringsværdi af protein i byg.

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig