Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

E-numre

Oprindelig forfatter LSki Seneste forfatter Uffe Rasmussen

E-numre, EØF-numre, tildeles tilsætningsstoffer til levnedsmidler af EU, og enten EØF-nummer eller tilsætningsstoffets navn skal være påført færdigpakkede levnedsmidler ved mærkning. E foran nummeret angiver, at der er fælles EU-regler for tilsætningsstoffets anvendelse, numre uden E betyder, at der endnu ikke er sådanne fælles regler, og for aromastoffer og tekniske hjælpestoffer findes endnu intet nummereringssystem. For aromastoffer skal levnedsmidlet fx mærkes "Tilsat aromastoffer".

I Danmark har regulering af tilsætningsstoffer til levnedsmidler været foretaget gennem fastsættelse af varestandarder, især for mejeriprodukter, men også for andre produkter som marmelade og saft, og gennem generelt forbud mod at anvende sundhedsfarlige stoffer. I 1974 udgav Levnedsmiddelstyrelsen den første udgave af "Fortegnelse over godkendte tilsætningsstoffer til levnedsmidler (Positivlisten)" med regler for, hvilke stoffer der må bruges, og til hvilke levnedsmidler og i hvilke mængder. Listen er løbende blevet revideret og erstattedes i 1996 af harmoniserede EU-regler; den hører nu under Fødevarestyrelsen.

Annonce

Tilsætningsstoffer til levnedsmidler debatteres hyppigt og ofte meget følelsesladet, men mærkningen med bl.a. EØF-nummersystemet betyder også, at man kan se, om et levnedsmiddel er beskyttet mod fx harskning og giftstoffer (toksiner) fra mug. Se også levnedsmiddelkontrol.

Fødevarestyrelsens "Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)"

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted: E-numre i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=71267