Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

økomælk

Oprindelig forfatter LSki Seneste forfatter Redaktionen

Ø-mærket.

Ø-mærket.

økomælk, mælk produceret i økologisk landbrug. I den delvise omlægning af dansk landbrug fra traditionel til økologisk drift, der foregik i 1990'erne, var mælkeproduktionen typisk drivkraften. I 1987 var der således otte økologiske landbrug, der tilsammen indvejede 4 mio. kg mælk til mejerierne, mens 672 landbrug i 1999 indvejede 265 mio. kg svarende til næsten 7 % af mælkeproduktionen. I 2013 var tallene 482 mio. kg og ca. 10 % af mælkeproduktionen.

Omlægningen var præget af store regionale forskelle; i Sønderjyllands Amt var således 17 % af mælken økologisk i 1999, mens økologisk mælk stort set ikke blev produceret på Fyn.

Økologisk mælk afsættes især som konsummælk, hvor markedsandelen i 2013 var 29 %, både gennem rent økologiske mejerier som Thise Mejeri og som en del af de store mejeriers produktion. Mærket Harmonie blev oprindelig lanceret af flere mejerier i fællesskab og anvendes desuden som eksportmærke. Økologisk mælk markedsføres også som egnsmælk, og på en særlig Ø-dag i foråret lukkes køer på græs efter vinteren ved åbent hus-arrangementer på alle økologiske landbrug. I 2006 kunne det sønderjyske mejeri Naturmælk levere biodynamisk gårdmælk. Se også økologiske fødevarer.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted: økomælk i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 9. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=184843