I større køkkener ledes kokkene og det øvrige personale af køkkenchefen, der normalt selv er uddannet kok, og som tilrettelægger menuer, indkøb og arbejdsgang. Kokkeerhvervets udvikling er tæt forbundet med udviklingen inden for kogekunsten og specielt det franske køkken. Her har køkkenchefer som Carême, Escoffier og Bocuse haft afgørende betydning.
Kokke har i århundreder spillet en meget vigtig rolle i samfundet, og de store kokke har nydt høj anseelse. Siden 1700-tallet har kokke båret høje, hvide huer for at man kunne skelne dem fra deres assistenter. Mens de store kokkes kunst i tidligere tider var forbeholdt de få privilegerede, bliver den nu populariseret af massemedierne og når ud til alle. De store kokke i dag når ofte stjernestatus via TV og de ejer ofte deres egen restaurant. Desuden er de skribenter, som offentliggør deres opskrifter i bøger og massemedier.
Tidligere var erhvervet forbeholdt mænd, mens lønnet madlavning i private hjem, på institutioner osv. blev forestået af kokkepiger, økonomaer mfl. Der er stadig overvægt af mandlige kokke, men den kønsmæssige arbejdsdeling på området har længe været på retur.
Skibskokke i handelsflåden er faguddannede kokke, som har taget et særligt femugers kursus.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.