Kok, (via mnty. fra lat. coquus 'kok', beslægtet med da. koge), faguddannet person, der tilbereder og anretter måltider. Kokke arbejder især på restauranter og hoteller, men de kan også beskæftiges i større kantiner, inden for catering og i levnedsmiddelindustrien. Uddannelsen varer normalt fire år (1997) og veksler mellem undervisning på teknisk skole og praktik i en virksomhed. Den er et speciale under erhvervsuddannelsen til kok og smørrebrødsjomfru; se levnedsmiddeluddannelser.

I større køkkener ledes kokkene og det øvrige personale af køkkenchefen, der normalt selv er uddannet kok, og som tilrettelægger menuer, indkøb og arbejdsgang. Kokkeerhvervets udvikling er tæt forbundet med udviklingen inden for kogekunsten og specielt det franske køkken. Her har køkkenchefer som Carême, Escoffier og Bocuse haft afgørende betydning.

Tidligere var erhvervet forbeholdt mænd, mens lønnet madlavning i private hjem, på institutioner osv. blev forestået af kokkepiger, økonomaer mfl. Der er stadig overvægt af mandlige kokke, men den kønsmæssige arbejdsdeling på området har længe været på retur.

Skibskokke i handelsflåden er faguddannede kokke, som har taget et særligt femugers kursus.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig