Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kok

Oprindelig forfatter MBle Seneste forfatter Redaktionen

kok, (via mnty. fra lat. coquus 'kok', beslægtet med da. koge), faguddannet person, der tilbereder og anretter måltider. Kokke arbejder især på restauranter og hoteller, men de kan også beskæftiges i større kantiner, inden for catering og i levnedsmiddelindustrien. Uddannelsen varer normalt fire år (1997) og veksler mellem undervisning på teknisk skole og praktik i en virksomhed. Den er et speciale under erhvervsuddannelsen til kok og smørrebrødsjomfru; se levnedsmiddeluddannelser.

I større køkkener ledes kokkene og det øvrige personale af køkkenchefen, der normalt selv er uddannet kok, og som tilrettelægger menuer, indkøb og arbejdsgang. Kokkeerhvervets udvikling er tæt forbundet med udviklingen inden for kogekunsten og specielt det franske køkken. Her har køkkenchefer som Carême, Escoffier og Bocuse haft afgørende betydning.

Tidligere var erhvervet forbeholdt mænd, mens lønnet madlavning i private hjem, på institutioner osv. blev forestået af kokkepiger, økonomaer mfl. Der er stadig overvægt af mandlige kokke, men den kønsmæssige arbejdsdeling på området har længe været på retur.

Annonce

Skibskokke i handelsflåden er faguddannede kokke, som har taget et særligt femugers kursus.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Michael Blegvad: kok i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 17. juli 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=107977