Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

restaurant

Oprindelig forfatter JFak Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/24250/=ud_a_208799.mp3?revision=1

restaurant, virksomhed, der sælger tilberedt mad og oftest serverer den for kunden på stedet. Ordet restaurant har næsten erstattet tidligere betegnelser som beværtning, gæstgiveri, spisehus, værtshus og restauration.

I Europa kendes madservering oprindelig i forbindelse med landevejskroer (se kro) og postgårde, men i slutningen af 1700-t. opstod der serveringssteder uden tilknyttet overnatningsmulighed. I 1782 åbnede Beauvilliers i Paris den første store restaurant, La grande taverne de Londres, og idéen bredte sig hurtigt fra Paris til London og videre til større byer på kontinentet.

Sammen med caféer dannede restauranterne hurtigt ramme om en livsstil, der betragtede måltidet som en totaloplevelse. På dette grundlag udviklede skribenter som Alexandre Grimod de La Reynière og Jean-Anthelme Brillat-Savarin i begyndelsen af 1800-t. gastronomien, som blev et emne for presse og bogudgivelser.

Annonce

Ordet restaurant er fransk, afledning af restaurer 'genskabe, genopbygge', latin restaurare; først om styrkende kost, derefter om sted, hvor man kan købe sådan kost.

Fra slutningen af 1800-t., de store luksushotellers æra, til 1930'erne blev hotelrestauranterne toneangivende; i denne periode blev det også mere almindeligt med store selvstændige restauranter med 100 kuverter eller mere.

Danske eksempler er Wivex og National Scala i København, Varna i Aarhus og Kilden i Aalborg, der nu alle er lukket. Deres spisekort og menuer omfattede et stort antal retter af fordansket international karakter, mest baseret på det franske og italienske køkken.

Efter 2. Verdenskrig kom der flere mindre restauranter, og der skete en specialisering dels under påvirkning af nouvelle cuisine, dels med åbningen af et større antal etniske restauranter, fx åbnede den første kinesiske restaurant i Danmark i 1949.

I sidste halvdel af 1900-t. opstod desuden forskellige restauranttyper som grillbarer, fastfood-restauranter og cafeterier ved siden af de luksuøse gourmetsteder og mere traditionelle restauranter.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Fakstorp: restaurant i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 6. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=150681