Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kro

Oprindelig forfatter Boyh Seneste forfatter Redaktionen

kro, virksomhed, der oprindelig tilbød rejsende overnatning, mad, opstaldning og foder til hestene. I middelalderen var det ofte klostrene, der sørgede for herberg, men især efter Reformationen (1536) blev der indrettet kroer ved landevejene. En forordning fra 1695 påbød kroer i byerne og på landet med en afstand af en dagsrejse. Kroerne fik kongeligt privilegium, og staten kontrollerede og fastsatte priserne. Kroerne var oprindelig alene for rejsende og for den ridende og kørende post, men mange steder blev de tillige samlingssteder for lokalbefolkningen.

Med jernbanernes fremkomst i 1800-t. og Næringsloven i 1857 var landevejskroernes epoke forbi, men ordet kro overlevede og blev brugt om mindre, ofte beskedne hoteller, drevet på familiebasis. I dag er adskillige kroer udbygget til kursuscentre og feriehoteller undertiden af en anseelig størrelse. Forstavelsen kro- indikerer noget solidt og traditionelt, fx kroferie, kroanretning, kroplatte. Se også herberg og hotel.

Annonce

Ordet kommer af mnty. kroch, af omstridt opr.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Else-Marie Boyhus: kro i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 9. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=111298