En bistro er en bar eller en mindre restaurant, der tilbyder et lille udvalg af enkle retter samt vin, øl, spiritus og kaffe. Bistro optræder første gang på fransk i 1884. Den klassiske franske bistro er meget populær herhjemme og har de sidste årtier fået et moderne tvist med flere lettere og grønne retter.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer fra fransk, uklar oprindelse, måske afledt af bistraud 'vinhandlersvend'.

God, enkel fransk mad og afslappet atmosfære

Bistroer er ofte små, enkelt indrettede restauranter med afslappet og hyggelig atmosfære. Menuen er ofte begrænset, og det giver kokken mulighed for at fokusere på kvalitet frem for kvantitet. Retterne er ofte enkle, ærlige og gode. Udover et menukort har mange bistroer en tavle med flere retter, der kun serveres samme dag eller i en kortere periode.

Bistroer stammer fra Frankrig, hvor der typisk serveres rustikke franske retter. Bistroernes popularitet er vokset i de senere år, sandsynligvis fordi flere og flere er glade for afslappede måltider (casual dining) med ordentlig mad.

Bistroer serverer typisk en række fransk-inspirerede retter, såsom salater, suppe, postejer, æggeretter, gryderetter og brød. Ofte er der fokus på sæsonens udbud af råvarer.

Udover de klassiske franske ofte tunge retter er der kommet flere lettere fiske- og grøntsagsretter på menuen.

Forskellen mellem spisestederne bistro og brasserie er uklar.

Et udvalg af kendte franske bistroretter

Forretter og frokostretter:

  • Artichaut vinaigrette (artiskok)
  • Asperges vinaigrette (asparges)
  • Crudite med aïoli
  • Escargot (snegle fx i hvidløgssmør)
  • Flute/baguette og beurre (brød og smør)
  • Eperlan (små friterede fisk, fx smelt)
  • Foie gras af and eller gås som terrine (paté de foie gras) eller stegt
  • Fougasse aux olives (fladbrød bagt med oliven)
  • Fruit de mer (skaldyr, rå og kogte med fx mayonnaise)
  • Gratin med forskellige grøntsager
  • Huitre (østers)
  • Les fleurs de courgettes farcies (fyldte squashblomster)
  • Pâté en croûte eller andre postejer
  • Poireau vinagrette (porre)
  • Potage Parmentier (kartoffelsuppe)
  • Quiche Lorraine (bagt med kogt skinke, ost og æg)
  • Salade chèvre chaud (grøn salat med varm gedeost)
  • Salade Lyonnaise (grøn salat med larde eller bacon og pocheret æg)
  • Salade Nicoise (grøn salat med tun, ansjosdressing, tomat, æg, oliven, kapers)
  • Soupe à l’oignon gratinée (løgsuppe gratineret med ost)
  • Soupe velouté (cremede supper, fx grønne ærter)
  • Tatar de boeuf / Steak tatar
  • Tarte Flambeé (tyndt brød bagt med cremefraiche og spæk eller bacon)
  • Tarte oignon (løgtærte)
  • Tarte aux tomats (tomattærte)
  • Æggeretter som fx omelet og ægmayonnaise

Hovedretter:

  • Andouillette med kartofler og sennepssauce
  • Confit de canard (andeconfit med linseragout)
  • Boudin Noir (blodpølse)
  • Boeuf bourgionne
  • Boeuf onglet (oksesteg af nyretapper)
  • Bouillabaisse
  • Brandade de morue (klipfiskepuré)
  • Canard (stegt, sprængt and med kartofler og salat)
  • Cassoulet
  • Coq au vin
  • Croque-monsieur eller croque-madame med spejlæg
  • Hachis
  • Jambon beurre (skinke med smør)
  • Lapain (kanin i sennepssovs med svampe)
  • Le Grand Aïoli
  • Navarin af lamb eller kalv (gryderet)
  • Moules frites (blåmuslinger med pommes frites)
  • Pot-au-feu
  • Poulet sauté supreme (kyllingebryst)
  • Quenelles de brochet & sauce nantua (fiskeboller i bechamelsauce med skaldyr)
  • Ratatouille
  • Ris de veau (kalvebrisler) i ragout eller stegte
  • Rognons grillés (grillede nyre)
  • Saucisse Morteau med linser
  • Sauerkraut med kød, pølse eller fisk
  • Soupe de poisson (fiskesuppe)
  • Soupe au pistou (med basilikum og hvidløg)
  • Steakfrites (bøf med pommes frites)
  • Tartiflette (ovnret med kartofler og reblochon-ost)
  • Veau sauce ravigote (kalv)

Desserter:

  • Crème Brûlée
  • Crème Caramel
  • Crepes suzette
  • Chokolademousse
  • Clafoutis (sød æggestand bagt med fx kirsebær)
  • Café Gourmand (espresso med tre eller fire små desserter der på fransk kaldes mignardises)
  • Fromage – Chariot au fromages (ostevogn eller bræt)
  • Gateau Marcel (chokoladekage)
  • Profiterolles (vandbakkelse fyldt med vaniljeis eller vaniljecreme og chokoladesovs)
  • Poire belle Hélène (pære med vaniljeis og chokoladesovs)
  • Tarte au citron (citrontærte)
  • Tarte tatin (æbletærte)

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig