Charcuteri, forretning, som oprindelig kun handlede med tilberedte kødvarer, især af svinekød, samt pølser, postejer o.a. Charcuterivarer er beregnet på at blive skivet og spist kolde. I vore dage forhandler charcuterier også fx ost, salater, andre pålægsvarer og konserves.
Faktaboks
- Etymologi
- Charcuteri af fransk charcuterie, afledn. af chair 'kød', lat. caro, og perf. part. cuite af cuire 'koge'. - Pie (eng., oprindelse ukendt) - Cervelatpølse (fr. cervelas fra ital. cervellato ›med hjerne‹) - Paté (af middelalderfr. pasté ›en bagt skal‹, fra lat. pastillus ›lille brød‹, diminutiv af panis›brød‹) - Terrine (fr. fra oldfr. terrin ›af jord‹, et dybt lågfad af brændt ler, jf. da. terrin) - Bresaola, tysk Bündnerfleisch - Andouillette (fr. for ›lille andouille‹) - Peperoni, italiensk, pluralis af peperone 'peberfrugt', forstørrende afledning af pepe 'peber', latin piper.
Eksempler på forskellige charcuterivarer:
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.