Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

gelé

Oprindelige forfattere BBrun og LSki Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/10447/=ud_a_88915.mp3?revision=1

gelé, halvfast, spiselig gel. De oprindelige geléer var kødgeléer fremstillet på bl.a. dyreknogler; senere forekom gelédesserter lavet med husblas. Frugt- og bærgeléer bliver stive pga. frugtens indhold af pektin og tilsætningen af sukker.

Geléers halvfaste konsistens skyldes, at en flydende fase er indesluttet i et netværk dannet af en makromolekylær geldanner, der stammer enten fra råvaren selv som fx pektin fra æbler i frugtgelé og gelatine fra kød i sky eller er tilsat levnedsmidlet under fremstillingen som fx kartoffelstivelse til frugtgrød og husblas til vingelé.

Annonce

Ordet kommer af fransk gelée, af latin gelatus 'frosset'.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Birgit Brunsted, Leif H. Skibsted: gelé i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 16. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=82746