Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

béarnaise

Oprindelig forfatter JFak Seneste forfatter sthornval

/@api/deki/files/2018/=ud_a_88685.mp3?revision=1

béarnaise, varm sauce af smør og indkogt vineddike samt suppe, smagt til med skalotteløg og krydderurter (hovedsagelig esdragon), tyknet og emulgeret med æggeblomme.

Saucen er skabt ca. 1830 af kokken Collinet i restaurant Pavillon Henri IV, der ligger i byen Saint-Germain-en-Laye, og er opkaldt efter Henrik 4.s fødeegn Béarn. Kokke lægger ofte trykket på første stavelse.

Annonce

Ordet kommer af fransk, adjektiv til Béarn i Sydvestfrankrig.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Fakstorp: béarnaise i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 16. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=44978