Ketchup.

.

Ketchup er en krydret, sursød sauce. Betegnelsen har siden 1700-tallet været anvendt om krydrede saucer af meget forskellig sammensætning, men ketchup er nu altovervejende baseret på tomat. Ketchup er et typisk element i amerikansk fastfood.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer vist af malajisk kēchap, måske af kinesisk ke-chiap 'sovs af saltet kød, fisk eller skaldyr'.

Historie

Ketchup var oprindeligt et østasiatisk produkt ved navn Kê-tsiap, som oversat betyder 'fisk i saltlage'. Det var briterne der i slutningen af 1700-tallet fik smag for saucerne, der var baseret på bl.a. fisk og soja, og som de bragte med sig hjem. Det engelske ord ketchup opstod fra det indonesiske Ke-cap og blev brugt om tykkere saucer fremstillet på sorte sojabønner.

Fremstilling

I den tidlige fremstilling af ketchup brugte man bl.a. østers, forskellige skaldyr, valnødder, bønner, agurk, tranebær og citron. Også ansjoser var af vigtighed i datidens saucer og blev anvendt i mange sauceudgaver helt frem til starten af 1900-tallet.

Kecap-saucerne blev anvendt til at skabe forskellige farver og smagsnuancer i retterne, og var baseret på mange forskellige emner heriblandt valnødder, svampe, bananer og som nok det kendteste tomater. Især tomatudgaven blev meget populær i Amerika, og da tomaten var tilgængelig dér, blev denne version hurtigt almindelig i køkkenerne.

Ingredienser

De grundlæggende ingredienser i nutidens ketchup er tomater, eddike, sukker, salt, løg, selleri, allehånde, nelliker og kanel.

Tomatketchup fremstilles i mere end 70 lande, og da de alle eksporterer deres produkt, er ketchup nærmest verdenskendt. De to mest kendte brands i Danmark er Beauvais med fransk oprindelse og Heinz fra USA.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig