Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

yoghurt

Oprindelig forfatter HBC Seneste forfatter Redaktionen

yoghurt, surmælksprodukt, der stammer fra Balkanområdet. Det fremstilles af (homogeniseret) sødmælk fra ko, får eller ged, standardiseret til et fedtindhold på ca. 3,5 %. Mælken varmebehandles og podes med Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus.

Ordet kommer af tyrkisk yoğurt, afledning af yoğurmak 'ælte, forme'.

Der produceres to typer: Røre-yoghurt, der syrnes i tanke i ca. 3 timer ved 40-45 °C, afkøles og tappes, og skære-yoghurt, der tappes direkte på bægre, hvor syrningen fortsætter ved 40-45 °C i 2-3 timer før langsom nedkøling. Røre-yoghurt bruges til morgenmad, evt. tilsat frugt og sukker, eller i madlavning, mens skære-yoghurt bruges til Balkanretter som tzatziki eller spises som morgenmad med flydende honning.

Se også surmælksprodukter.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Helle Brønnum Carlsen: yoghurt i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 13. juni 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=183632