Smørolie er et fedtprodukt, der fremstilles ved at fjerne vand og fedtfrit tørstof fra fløde eller smør ved opvarmning og dekantering.

Smørolie, ghee eller klaret smør

Smørolie har et mælkefedtindhold på mindst 99,3% og et vandindhold på højst 0,5%.

I Indien, Tibet og Pakistan betegnes smørolie som ghee. Ghee og tilsvarende produkter kan holde sig i mere end et halvt år selv i et varmt klima, da mælkefedt er mættet og derfor kun vanskeligt iltes af luften selv ved opvarmning. Det lave vandindhold i ghee forhindrer samtidigt vækst af bakterier.

I køkkenet betegnes smørolie som klaret smør. Klaret smør tåler højere stegetemperaturer end smør uden at brankes.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig