Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

omelet

Oprindelig forfatter HBC Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/21886/=ud_a_88801.mp3?revision=1

omelet, æggeret, hvori æg piskes luftige og steges i fedtstof uden omrøring. Æggehviderne kan piskes stive separat og derved give mere luftighed. Dette ses især i de søde dessertomeletter, mens de salte kan tilsættes lidt fløde og fyld som eksempelvis krydderurter eller skinke. Omelet benytter sig af æggeproteinernes evne til at koagulere ved opvarmning, idet et æg kan binde og dermed stivne en deciliter væske.

Annonce

Ordet omelet kommer af fr. omelette, tidl. amelette, måske omdannelse af oldfr. alemelle 'blad, klinge', af lat. lamella 'tynd skive'.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Helle Brønnum Carlsen: omelet i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 10. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=135342