Ghee er en betegnelse på hindi for et fedtprodukt baseret på klaret smør, som traditionelt anvendes ved madlavning i Indien og Pakistan. Ghee har et højere rygepunkt end smør og er udmærket til stegning, men kræver øvelse, da farveændringer i ghee under stegning er mindre karakteristiske end for smør.

Faktaboks

Også kendt som

gee, ghi

Ghee fremstilles ved at afdampe det resterende vand fra klaret smør og fjerne bundfald af karamelliseret laktose og mælkeprotein. På grund af det lave vandindhold er ghee mere holdbart end smør. Laktose og mælkeprotein har dannet antioxidanter under opvarmningen af smør, og ghee får derfor ikke tællet smag.

Da smørfedt kun indeholder små mængder umættet fedt, er indholdet af trans-fedt ubetydeligt i ghee. Vegetabilske efterligninger af ghee, vanaspati, der fremstilles af planteolier ved fedthærdning kan derimod indeholde unødigt trans-fedt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig