Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kosher

Oprindelig forfatter AS-P Seneste forfatter Redaktionen

kosher, fødevarer, som det er tilladt jøder at spise ifølge Mosebøgerne og jødisk tradition. De jødiske spiselove tillader kød af drøvtyggende pattedyr, der har spaltede klove, det vil sige ikke svin og hest mv. Tamfugle som høns, ænder, gæs, kalkuner og duer, alt, hvad der vokser i jorden som frugt, grøntsager og krydderier samt æg, mælk og mælkeprodukter af tilladte dyr er kosher. Fisk, som både har skæl og finner, er tilladt, men ikke skal- og bløddyr. Kreaturer og fjerkræ skal være aflivet ved halssnit, der medfører dødens øjeblikkelige indtræden og dyrets fuldstændige afblødning (schæchtning). Mosebøgerne forbyder at spise blod, da sjælen anses for at befinde sig her, hvorfor eventuelle blodrester skal fjernes.

Ordet kommer af vestjiddisch koscher, af hebraisk kasher 'i rette tilstand, egnet, anvendelig'.

Enhver sammenblanding af kød og mælkeprodukter er forbudt. Man spiser ikke kød og mælkeprodukter ved samme måltid, og i husholdningen er der gryder, pander og porcelæn til hhv. kød og retter med mælk; disse holdes også adskilt under opvask. Se også jødisk køkken.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Anne Skovgaard-Petersen: kosher i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 13. december 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=110405