Hamburger er en stegt, flad bøf af oksefars, normalt serveret i en opskåret, blød hvedebrødsbolle og med forskelligt tilbehør, fx tomatketchup, rå løg mm. Garneret med ost bliver den til en cheeseburger. Mange andre varianter forekommer.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet hamburger er engelsk, forkortelse af hamburger steak 'Hamburgbøf', efter byen Hamburg.
- Også kendt som
-
burger, bøfsandwich
Hamburgeren, som først betegnedes Hamburg steak, er udviklet i USA, angiveligt på grundlag af forskellige former for kødkager, som tyske søfolk havde lært sig og derefter indført i østkystens havnebyer.
Navnet optræder først i 1880’erne, og produktets nationale gennembrud knyttes til Verdensudstillingen i St. Louis, Missouri, 1904 (100-års mindet om USA’s køb af Louisiana-territoriet af franskmændene), hvor den blev så populær, at det vakte opsigt.
Hamburgeren er blevet synonym med drive-in kulturen, i hvilken restaurantkæden White Castle var pioner i 1920’erne og havde hamburger som stjerneprodukt fra 1921. McDonalds fulgte efter i 1940 i Californien efter en gennemgribende produktfornyelse, bl.a. udviklingen af en ny stamme Idahokartoffel, særlig velegnet til sprødhed i chips.
Burgerbarer er blevet en international storindustri med benhård konkurrence mellem gigantkæder, og hamburgeren er blevet indbegrebet af fast food.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.