Couscous.

.

Couscous er en nordafrikansk pastatype i form af gryn lavet af knust, vædet durumhvede, som røres med hånden med fint hvedemel, hvorved dannes rundede gryn.

Faktaboks

Etymologi
Ordet couscous er fransk, kommer fra arabisk kuskus, og afledt af kaskasa 'formale'.

Under fremstillingen sigtes kornene til tre–fire finheder. Couscousgrynene tilberedes i et særligt kogekar, en couscoussière. Denne består af en gryde med skorstensformet tud. I toppen af denne anbringes en rist. I gryden koges vand, bouillon eller stuvning, på risten dampes grynene til mørhed, men de skal forblive løse. De ledsager et stort repertoire af krydrede saucer eller stuvninger.

Couscous er tillige navnet på de færdige retter, som er typiske for Maghreb-køkkenet, fx serveret med sauce marga (oprindeligt fra Tunesien) tilberedt af kød, grønsager og stærk paprika, ofte indgår kikærter og okra. Harissa, en sauce lavet af stærk rød peber, olie, hvidløg, kommen m.m. serveres ofte til couscous.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig