Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Ungarn (Køkken)

Oprindelig forfatter JFak Seneste forfatter Redaktionen

Ungarns køkken forbindes umiddelbart med krydderiet paprika, selvom både dette og tomat er relativt sene indslag i ungarsk madkultur. Paprika krydrer den kendte ungarske salami samt nationalretterne gulyás (oksekødssuppe) og pörkölt, ragouter af okse, kalv eller fjerkræ. I disse og andre gryderetter indgår desuden peberfrugt, tomat, røget flæsk, syrnet fløde og milde løgsorter. Krebs, gedde, karpe og sandart er basis for fiskekøkkenet. En særlig stamme af sandart, fogas, fra Balatonsøen er en specialitet. Foie gras fra gås er basis for en stor eksport.

Ungarn har en fin konditoritradition, bl.a. kan nævnes palacsinta, pandekager med fyld af valnød, rosin og rom.

Læs mere om Ungarn.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Fakstorp: Ungarn (Køkken) i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. august 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=176979