Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Storbritannien (Køkken)

Oprindelig forfatter UB Seneste forfatter Redaktionen

Et solidt og enkelt landkøkken danner grundlaget for det britiske køkken, men indflydelse fra dele af det tidligere imperium, især fra Indien, kompletterer billedet af britisk madkultur. Således var det briterne, der bragte bl.a. karry til Europa. Flere madretter tilberedt med karry, fx suppen mulligatawny, må dermed regnes for britiske. Det nære forhold til USA og briternes store rejselyst til især det sydlige Europa har yderligere bidraget til at ændre madvanerne i international retning i nyere tid. Britiske madskribenter som Jane Grigson (1928-90) og især Elizabeth David har spillet en vigtig rolle for udbredelsen af kendskabet til især italiensk og fransk madkultur, og gennem 1990'erne har yngre britiske kokke medvirket til at gøre London til et centrum for gastronomisk nytænkning.

Det klassiske køkken omfatter ganske mange specialiteter fra alle egne af De Britiske Øer, gerne baseret på grøntsager som kål, rodfrugter, porrer og kartofler i kombinationer med svine-, okse- og fårekød (mutton). Blandt de mest velkendte hører roastbeef (oksesteg) med yorkshirepudding fra det nordlige England, irish stew (får langtidskogt i gryde med kartofler og løg) fra Irland samt cock-a-leekie (hane kogt med porrer og svesker) og haggis (hakket indmad oftest af får tilberedt i fåremave) fra Skotland. Fra Wales kommer især en del madretter med porrer.

Briterne har tradition for kød indbagt i pies eller tærter; steak and kidney pie, dvs. indbagt oksekød og nyrer, og shepherds pie, en resteret af hakket kød bagt under et lag kartoffelmos, er velkendte eksempler. Saltning og røgning har som i Danmark været foretrukne måder at konservere såvel kød som fisk på. Kippers er fast bestanddel af det traditionelle og solide britiske morgenbord.

Annonce

Mange desserter af britisk oprindelse kan spores tilbage til 1600-t. De er ofte baseret på fløde og æg og gerne suppleret med frugter. Det gælder fx fools, frugtpuréer vendt i flødeskum, syllabubs (vin, sukker og krydderier pisket op med fløde) og trifles (triflier). Også den traditionelle julekage Christmas pudding er sandsynligvis fra 1600-t. Blandt briternes væsentligste bidrag til international gastronomi hører oste. Det gælder især cheddar, der regnes for en af de mest udbredte typer faste oste i verden, men også blåskimmelosten stilton nyder stor anseelse.

Læs mere om Storbritannien.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Ulrik Boesen: Storbritannien (Køkken) i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 17. marts 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=165422