• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Spanien - køkken

Oprindelig forfatter Aaris Seneste forfatter Redaktionen

Paella.

Paella.

Det spanske køkken varierer med de lokale klimatiske forhold samt forekomsten af råvarer. De nordlige provinser er kendt for bl.a. solide bønneretter, krydrede pølser (chorizo), friske fisk og skaldyr, mens isafkølet kaffe og kold suppe (gazpacho) i højere grad indtages i det varme centrale og sydlige Spanien. Regionerne har hver deres egnsretter eller regionale udgaver af retterne, fx klipfiskeretten bacalao, risretten paella samt æggekagen tortilla, ligesom også sammensætningen af tapas varierer.

Generelt er den spanske mad grov og enkelt tilberedt, rig på grøntsager, frugt, brød, fisk, kød og krydderier. Sammenkogte retter, estofado, er udbredt, og olivenolien er uundværlig. I Extremadura i det sydvestlige Spanien dyrkes korkegen, hvis agern er føde for den lokale iberiske svinerace og siges at give smag til de berømte saltede og tørrede skinker jamón serrano og jamón ibérico, som spises overalt i Spanien, og som i de senere år har fået en plads i den internationale gastronomiske verden.

Tortilla.

Tortilla.

Det spanske køkken blev formet til det, vi kender i dag, da araberne i 700-t. erobrede landet og installerede de første kunstvandingssystemer, som gjorde spanierne i stand til at opdyrke jord, der før lå gold og øde hen. Afgrøder som citrusfrugter, figner, dadler, abrikoser, sukkerrør, ris og auberginer blev almindeligt tilgængelige, og de søde frugter i tørret udgave samt nødder og mange krydderier (nelliker, kanel, safran og især muskat) er i dag hyppige ingredienser i spansk madlavning. Med opdagelsen af Amerika kom tomater og peberfrugter, som i dag er grundlaget for talrige spanske retter, samt kakao, bønner, majs og den uundværlige kartoffel.

Annonce

Læs mere om Spanien.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Malene Aaris: Spanien - køkken i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. marts 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=162835