Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Finland - køkken

Oprindelig forfatter JFak Seneste forfatter Redaktionen

Med landets placering ved nordgrænsen for kornavl er finsk køkken udviklet fra et meget fattigt forrådskøkken. Det beriges dog af rigelig adgang til bær (fx multe- og agerbær) og svampe (fx stenmorkel) samt til vildt og fersk- og brakvandsfisk (fx helt, heltling, løje og sandart).

Gamle og nye kulturpåvirkninger præger stadig finsk køkken. Den lukkede ovn fra øst medførte indbagte retter (fx kalakukko, en fiske-flæskepostej i rugmelsdej) og mad fra potter med tætsluttende låg; fra vest kom med de åbne ildsteder skorstensmad, mens samerne i nord kogte over bål på jorden eller i ildgruber. Røgen fra badstuernes ovne udnyttedes til varmrøgning. Hanseatisk indflydelse i 1300-t. skabte en tradition for pølser og øl, og også de langvarige svenske og russiske herredømmer efterlod sig nye retter.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Fakstorp: Finland - køkken i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. august 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=76151