Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

lussekatter

Oprindelig forfatter Bodil Hammer Seneste forfatter Redaktionen

lussekatter, lussebrød, safranbrød, Luciabrød, ca. 25 stk.

Når Luciadag 13. december nærmer sig, er det tid til at bage lussekatter. Safranbrødet med de mange navne stammer fra Sverige. Lussekatterne er nemme at bage.

/div/div/pre, function 'web.xml' failed with response:
async operation has not finished

Ingredienser

5 dl mælk, evt. halv vand og halv mælk
125 g kvark
50 g gær
1 æg
ca. 1,1 kg hvedemel
250 g sukker eller 1 1/2 dl lys sirup
150 g smør
1/2 knsp salt
2 g safran (opblødes i mælken)
æg til pensling og rosiner til pynt

Fremgangsmåde

Lun mælken og smelt smørret i. Gæren smuldres og tilsættes (maks. 37 grader, gær tåler ikke varmere).

Bland safran med en smule sukker og salt, og tilsæt det i mælkeblandingen.

Annonce

Bland herefter alle andre ingredienser til en smidig dej. Lad den hvile i ca. 30-40 min. under viskestykke.

Del dejen op i ca. 25 stykker, og form dejen til lussekatter, bollerne formes som et S, hvor enderne rulles om en rosin placeret i midten af øverste og nederste snoning og trykkes ned i dejen.

Lad bollerne efterhæve under plastfolie eller viskestykke i en time.

Bollerne pensles med æg, bages ca. 5-8 minutter ved 250 graders varme. Tag dem ud, og dæk dem let med et tørt viskestykke, så de bliver lidt seje og alligevel køles.

Læs også om Lucia.

/pre, function 'web.xml' failed with response:
async operation has not finished

/pre, function 'web.xml' failed with response:
async operation has not finished