Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

flæskesteg

Oprindelig forfatter Redaktionen Seneste forfatter Redaktionen

Julens flæskesteg.

Julens flæskesteg.

flæskesteg, klassisk dansk mad i vintermånederne og til jul. Spises typisk med rødkål, sovs og brunede kartofler. Opskriften her er til 8-10 personer.

Ingredienser

2-2½ kg svinekam uden ben
2 spsk fint salt
2-3 laurbærblade
6-8 peberkorn
½-¼ l vand
2 dl (frosne) suppeurter

Fremgangsmåde

Rids sværen smalt helt ned til kødet eller få slagteren til at gøre det. Gnid stegen og især sværene godt med fint salt. Groft salt kan også bruges, men det er vanskeligere at fordele. Stik peberkorn og laurbærblade, klippet igennem på langs, ned mellem sværene.
Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger lige. Man kan evt. klodse stegen op med sammenkrøllet alufolie eller rå kartofler. Kom vand og suppeurter i bradepanden.
Sæt stegen midt i en kold ovn, tænd på 200° og regn med en stegetid på ca. 1½ time. Når et kødtermometer viser 55° i midten af stegen, mærkes om sværen er sprød. Hvis den er sprød fortsættes til 65° ved samme ovntemperatur.
Er sværen blød, øges ovnvarmen til 250- 300°, indtil centrumtemperaturen er 65° – men hold øje med stegen, den må ikke bliver for mørk. Lad kødet hvile utildækket ca. 20 min., mens saucen laves.
Si skyen op i en gryde. Skum fedtet, det samler sig øverst. Varm skyen op, jævn den og smag til med salt og peber.
TIP : En nakkekam sættes nederst i en 200° varm ovn og steges 2-2½ time, til kødtermometret viser 75° og stegen er gennemstegt. Hvis sværen ikke er sprød, efterbrunes ved 250°.
Ribbenssteg, skåret af koge- eller stegestykket, skal stege midt i ovnen ca. 1½ time ved 200° Her kan ikke bruges stegetermometer, kødstykket er for tyndt og har både ben og fedt. Stegetiden øges ikke, selvom stegen er længere, men hvis stegen er tyk, skal den have lidt længere tid, og det er ofte tilfældet med økologisk kød og kød af frilandsgrise.

Opskriften stammer fra kogebogsserien Spis godt: Julemad. Gyldendal, 2006.

Se andre opskrifter på julemad og de mange andre opskrifter i Den Store Danske.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
flæskesteg i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. december 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=245566