Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

husmandskost

Oprindelig forfatter Boyh Seneste forfatter Redaktionen

husmandskost, tidligere grov og tarvelig mad, nu især enkel og solid mad baseret på traditionel madkultur og hjemlige råvarer. Husmandskost er typisk retter af enkle og friske råvarer i ukomplicerede tilberedninger, fx bankekød, biksemad, labskovs og måltidssupper (grønkål, gule ærter).

Under svensk påvirkning har husmandskost fået en vis fornyet interesse som modsætning til det kunstfærdige, internationale køkken. Med enkelte undtagelser (Bornholm, Sønderjylland) har de oprindelige danske egnsretter dog kun få kvaliteter, der tiltaler nutiden; de regionale køkkener blev i løbet af 1800-t. svækket og erstattet af en national køkkenkultur baseret på kartofler, mejeriprodukter og svinekød.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Else-Marie Boyhus: husmandskost i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 16. oktober 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=94039