Faktaboks

Julia Child
Født
15. august 1912
Død
13. august 2004

Julia Child var en amerikansk kogebogsforfatter og tv-personlighed. Hun introducerede det franske køkken og dets madlavningsteknikker til den amerikanske husmoder via sine kogebøger, bl.a. Mastering the Art of French Cooking (1961), og sine tv-programmer The French Chef, som havde premiere i 1963.

Kogebøger

I diplomatiet, stationeret i Paris 1948-57, lærte hun sig fransk haute cuisine og kom ind i arbejdet med Mastering the Art of French Cuisine, påbegyndt af Simone Beck og Louisette Bertholle. Første bind af dette skelsættende værk, som er en lærebog langt mere end en kogebog, udkom i 1961 i New York, andet bind i 1970. Opskrifterne er uhyre detaljerede, de enkelte arbejdstrin omhyggeligt begrundede; artiklerne derfor meget lange (emnet ›fransk brød‹ fylder 22 sider). Senere er udkommet The French Chef Cookbook, 1968 og The Way to Cook, New York 1989 (dansk udg. Det Gode Køkken, Kbh. 1991).

TV-serier

I 1962 begyndte Julia Child den første amerikanske TV-serie om madlavning med titlen French Chef, som kom til at omfatte mere end 200 udsendelser. Op gennem 1970’erne og -80’erne producerede Child TV-serier, udsendt regelmæssigt hvert andet år over 96 TV-stationer over hele USA om mad og selskabelighed, og i 1990’erne endnu nogle kogebøger. Den seneste i 1999: Julia’s Casual Dinners.

I 1993 blev hun, som den første kvinde i historien, optaget i Culinary Institute Hall of Fame. I 2000 blev hun hædret med den franske orden Légion d’Honneur.

Hendes liv er portrætteret i filmen Julie & Julia (2009) med Meryl Streep i rollen som Julia Child, instrueret og produceret af Nora Ephron (1941-2012).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig