Faktaboks

Grete Grumme
Født
30. oktober 1911, København
Død
7. august 1997, Skovshoved
Grete Grumme
Grete Grumme fotograferet i 1986.
Grete Grumme
Af /Ritzau Scanpix.

Grete Grumme var en dansk gastronom, kogebogsforfatter og madskribent med løbende udgivelser i magasiner og ugeblade. Hun var selvlært kok bortset fra nogle kurser på Le Cordon Bleu i Paris. Hun kæmpede mod den stigende forringelse af fødevarer og havde en kompromisløs holdning til råvarer og kvalitet.

Grumme bearbejdede flere store franske værker, fx af Paul Bocuse og brødrene Troisgros, til dansk udgivelse. Hun skrev også selv en række kogebøger med pålidelige og gennemprøvede opskrifter, bl.a. Græsk mad (1966), Mad for én (1968), Æggemad (1982), Gris og grønt (1990), Ostebogen (1991) og Eftersmag (1993). Bøgerne bringer opskrifter af gennemprøvet pålidelighed og har påvirket madinteressen i retning af sæson, friskhed af råvarer og naturlighed og lethed i tilberedningerne.

I TV-køkkenet stod Grete Grumme i 1970’erne for en række programmer, som viste sig uforståeligt kontroversielle, bl.a. angrebet af husholdningsforeningerne for ikke at være tilstrækkeligt belærende og sparsommelige. Grete Grumme blev tildelt Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom 1968, indvalgt i Akademiet i 1969, vicepræsident 1974-1984, og fra 1993 til sin død æresmedlem.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig