Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.
Den Store Danske bliver fra efteråret 2020 opdateret af Foreningen lex.dk.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Paul Bocuse

Oprindelig forfatter LKau Seneste forfatter Redaktionen

Paul Bocuse, f. 1926, fransk køkkenchef, født i Lyon-forstaden Collonges-au-Mont-d'Or. Her driver han den berømte restaurant, der bærer hans navn. Bocuse regnes for en af fadderne til det nye franske køkken, der står for den enkle tilberedning af årstidens friske råvarer. Selv kalder han sin kogekunst for det autentiske køkken eller torvekøkkenet for at understrege friskheden og den korte tilberedningstid, som skal bevare råvarens egensmag, i modsætning til det "gamle" franske køkkens timelange marineringer og fonde.

Bocuse debuterede som kok i en lille restaurant i Lyon 1942, men den egentlige uddannelse foregik hos berømte kokke som fx Fernand Point i La Pyramide i Vienne. Han overtog sin fars restaurant i 1959 som syvende generation af en restauratørslægt i området. Allerede to år efter fik han sin første stjerne i Guide Michelin og blev hædret som Meilleur ouvrier de France cuisinier (Bedste franske køkkenarbejder). Rækken af hædersbevisninger er lang; i 1965 opnåede han sin tredje Michelinstjerne. Han lægger desuden navn til en af verdens mest estimerede kokkekonkurrencer Bocuse d'or.

I 1975 udnævntes Bocuse til Ridder af Æreslegionen; ved den lejlighed skabte han den navnkundige trøffelsuppe til Elysée-palæet.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Eva Lilian Kaufmann: Paul Bocuse i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. januar 2020 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=48882