Gryn er hele, knuste eller valsede kerner af korn, Undertiden er kernerne tillige behandlede med varme, damp eller polering. Gryn kan desuden fremstilles af dej, som formes til gryn og tørres varmt, det gælder fx mannagryn, sago og semulje.

Mens gryn i form af grød eller suppe tidligere spistes dagligt i mange danske hjem, svandt brugen kraftigt i 1960'erne. En helsebølge i 1970'erne gjorde igen retter af gryn populære, og gryn af en række kornsorter som fx boghvede, byg, hirse og hvedekim fik en opblomstring.

Valset havre til grød og mysli samt risengryn er dog forblevet de mest udbredte. De valsede gryn kan tilsættes skaldele (klid) for at forøge fiberindholdet.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig