Mannagryn er gryn, som i dag fremstilles ved afpudsning i møllerier af de ydre lag af hårde hvedekerner.

Mannagryn anvendes til mannagrynsgrød, ofte blot kaldet mannagrød, og i desserter.

Oprindeligt betegnede mannagryn de tørrede frø af den art af slægten sødgræs, der benævnes Manna-Sødgræs (Glyceria fluitans ). Manna-Sødgræs bliver op til en meter høj og vokser almindeligt i Danmark på våd, næringsfattig, dyndet bund langs sø- og vandløbsbredder, i grøfter og skovsumpe og ved kilder. Manna-Sødgræs blomstrer i juni til juli.

De modne frø af manna-sødgræs har en behagelig sød mandelagtig smag og blev indsamlet i bondesamfundene, ofte efter at søer og vandløb var isbelagt.

Tidligere blev Manna-Sødgræs dyrket på Falster og Lolland og var en vigtig afgrøde i Baltikum.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig