Øllebrød
Øllebrød. Tilsætning af piskefløde eller flødeskum fuldender retten.
Af .
Licens: CC BY SA 3.0

Øllebrød er en grød baseret på udblødt rugbrød. Det er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

Ingredienser i øllebrød

Tidligere anvendte man rugbrødsrester som skæve skiver og hårde endeskorper til denne ret. Det tørre rugbrød blev lagt i blød i vand natten over, hvorefter det blev kogt med hvidtøl, eventuelt tilsat citronskal.

I dag kan øllebrød også fremstilles ud fra friskt rugbrød (uden kerner), som også skal lægges i blød, men så skal øllebrøden kun koges i få minutter. Øllebrøden smages til med sukker og citronsaft.

Tidligere blev øllebrøden pureret gennem en sigte for at undgå klumper i den. I dag kan øllebrøden blendes til en fin og ensartet ret, som serveres med lidt sødmælk, piskefløde eller flødeskum.

Anvendelse af øllebrød

Øllebrød blev tidligere serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, hvor det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden.

I Frøken Jensens Kogebog fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig