Saté. Foto fra 2022
Saté på bambusspyd.
Saté. Foto fra 2022
Af /Ritzau Scanpix.

Saté, eller satay (saté på malaysisk), er en sydøstasiatisk ret af små stykker af fisk, fjerkræ eller kød, der er marineret i pebret lage og spidstegt på tynde pinde af bambus eller spanskrør. Serveres typisk med en stærkt krydret sauce af formalet jordnødder eller sesamfrø.

De tidligste tilberedninger af satay menes at stamme fra Java-øen, men har spredt sig til næsten overalt i Indonesien, hvor det er blevet en nationalret. Retten minder i sin form om yakitori japanske grillspyd lavet på en grill.

Saté kan også være en chilipasta tilsmagt med sauteret løg og fx ristet sesam, tomatpuré, soja og rørsukker. Den opbevares i et glas og kan bruges som tilsmagning af farsen på grillspyddet eller i asiatiske gryderetter.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig