Frøken Jensens Kogebog, 2006.

.

Labskovs er en middagsret bestående af en kartoffelgrød kogt med kød, løg, laurbærblade og peber; serveres med persille og syltede rødbeder samt undertiden hakket skinke. Retten kendes også fra skibskøkkenet, hvor den oprindelig var en grød af beskøjter med lidt saltet kød, senere kartofler.

Retten stammer oprindeligt fra det nordlige Tyskland. På tysk hedder det Labskaus og engelsk Lobscouse. I gamle dage blev retten i Danmark kaldt for Lobescoves eller Lobescowes.

I Nordtyskland findes en variant med spegesild. Labskovs forekommer i dansk borgerligt køkken fra 1800-tallets slutning i to former: en hvid (skipperlabskovs) og en brun, som er stegerester og kartofler i opbagt sovs.

Frøken Jensens opskrift på skipperlabskovs

Ingredienser

oksekød eller tykkam, 3 løg, 1 kg melede kartofler, 3 1/2 dl bouillon eller vand, 1 1/4 tsk salt, 5-6 peberkorn, 2 laurbærblade og hakket persille.

Fremgangsmåde

Skær kødet i ret små terninger. Skær løget i terninger. Skræl kartoflerne, og skær dem i skiver. Kom kødet i en gryde med suppe, salt, peberkorn, laurbærblade og løg. Kog det sammen ca. 40 min. Kom kartoflerne i gryden, og kog dem med, til de jævner retten og er møre. Fjern laurbærbladene. Pynt retten med hakket persille. Server syltede rødbeder til og groft rugbrød.

Læs mere i Den Store Danske

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig