Gumbo er en ret fra kreolerkøkkenet og er nationalretten i den amerikanske stat Lousiana. Gumbo-retter er krydrede tomat-stuvninger med smag af chili, skaldyr eller kød (ofte kylling alene eller sammen med skaldyr), der har det tilfælles, at retterne er jævnet med okra, som er frugten fra en afrikanske blomsterplante, der blev bragt til Lousiana med slavehandlen.

Faktaboks

Etymologi

Gumbo er fransk for okra

Gumbo-fonden er lavet med den kreolske "hellige treenighed" – selleri, peberfrugt og løg. I en typisk gumbo-styvning med kylling indgår foruden pølse og saltet kød således altid okra (eller filé powder), jalopenño chili, de tre grøntsager, og er evt. jævnet med en mørk roux. En skaldyrs-gumbo er lavet på tilsvarende måde med krabbekød, rejer og østers som proteinet.

En gumbo hældes over kogte ris som en stuvning eller tyk suppe, i modsætning til en Jambalaya, hvor risene bliver tilberedt i retten.

I den oprindelige gumbo indgik hakkede blade fra sassafras, som er en endemisk plante fra det østlige USA (indianerne brugte den medicinsk), men da planten indeholder safrol, som er et mistænkt carcinogen har US-FDA fjernet sassafras fra handlen i 1960 (filé powder eller gumbo powder laves I dag med okra som fortykningsmiddel).

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig