Dimsum
Af /Public Domain, via Wikimedia Commons.
Licens: CC BY 2.0

Dimsum er en fællesbetegnelse for små kinesiske dumplings fx wonton, der forekommer i talrige, ofte fantasifulde udformninger.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af kinesisk dian 'prik, smule, kage' og xin 'hjerte, kerne'.
Også kendt som

dim sum, dim sam, dem sum

Dimsum har oprindelse i det kantonesiske køkken et udvalg af små dumplings, som indtages ved et morgen- eller formiddagsmåltid med te. Dimsum er ganske kompliceret at tilberede og nydes derfor mest på tesalon eller restaurant, ikke i hjemmet. De mundrette stykker tilberedes ved dampning, pandestegning eller dybstegning. Det kan være små pakker af rismelsdej, fyldt med fx findelt kød, fisk, skaldyr, grønsager og krydderier, dampet eller kogt. Det kan også være småbitte forårsruller med dette fyld; eller beignets baseret på fisk, skaldyr eller grønt.

Antal og udvalg er af prestigemæssig betydning og er et konkurrenceelement for restauranterne, af hvilke mange er meget store, fleretages, og specialiserede i dimsum. Her kan man finde udvalg af flere hundrede snacks. Samfundsudviklingen har gjort dimsum aktuelle hele døgnet, dels som snack, men også som et let måltid (frokost) i sig selv. Dimsum-kulturen er blevet meget populær. Den har bredt sig til andre kinesiske landsdele og uden for Kina.

Dimsum kaldes det, hvis der er mange forskellige dumplings og de serveres som delemad. De enkelte typer dumplings laves derfor i flere eksemplarer. Det kan fx være:

  • Har gau (dampede reje-dumplings)
  • Bo choi gao (dampede grønsags-dumplings med spinat)
  • Char siu bou (svinekødsboller)
  • Tsingtao (små, dybstegte forårsruller)

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig