Paté er en bagt masse bestående af kød, fisk eller grønsager eller en kombination af en eller flere af disse. Den er krydret og serveres oftest kold og skåret i skiver – hvad man på dansk kalder en postej. Patéer var allerede i middelalderens Europa meget populære, og opskriftmaterialet fra omkring år 1300 og frem er rigt på fantasifulde opskrifter på krydrede postejer.

Faktaboks

Etymologi
af middelalderfr. 'pasté' en bagt skal‹, fra lat. pastillus 'lille brød', diminutiv af panis 'brød')

Oprindelig var paté en bagt dejskal, som kunne fyldes med en stuvning, kød eller fisk i hele stykker eller mere eller mindre findelt. Men ordet bruges i dag snarere om fyldet og har da omtrent samme betydning som terrine. Patéer indeholder ofte lever og bruges på dansk synonymt med ordet postej (leverpostej) og adskiller sig derved fra en terrine. En terrine er en bagt, krydret fars med indhold af vidt forskellig art: filet af fisk, kød, indmad, grønt, nødder, svampe osv.

Paté en croûte er en postej indbagt i en tynd dejskorpe. Paté en terrine er krydret fars af fisk eller kød, evt. tilsat større stykker ofte marineret kød, lagt i en form foret med bacon- eller spækskiver og bagt i ovnen.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig